Samsung Galaxy Note 4.
Seria Note a ajuns la a patra generatie. Iar aceasta serie devine din ce in ce mai premium si de fiecare data ne-a dat impresia ca aceste modele, lansate dupa varfurile de gama din seria Galaxy S, remediaza problemele acestora si adauga lucruri in plus. Dar, cum spuneam la inceput, este o serie mai premium si adresata unui public mai restrans, mai creativ si mai productiv. Daca un Galaxy S5 nu iti este potrivit, atunci ar fi indicat sa te uiti la Note 4.
Design
Dupa numeroase rugaminti adresate companiei, Samsung a livrat un terminal cu metal autentic. Mai precis, dupa Galaxy Alpha, Note 4 este al doilea smartphone ce vine cu insertii metalice. Chiar daca aceste insertii metalice se rezuma doar la o rama ce inconjoara telefonul, este un pas inainte. Feeling-ul este cu totul altul si parca in sfarsit ti in mana un telefon mai calitativ. La interior este construit dintr-un aliaj de magneziu pentru a oferi rezistenta, dar si o greutate mai redusa. La exterior, mai precis pe partea din spate, s-a optat tot pentru un capac din plastic. Plasticul respectiv incearca sa imite pielea, dar parca as atinge o bezea. Pe partea din fata se gaseste doar o fasie de sticla de sus pana jos.
Trecand la porturi si butoane, Note 4 dispune pe partea dreapta de un buton on/off, pe partea stanga sunt amplasate butoanele de volum, iar sus se afla jack-ul pentru casti, un port infrarosu si un microfon. In zona inferioara se afla portul micro-USB 2.0, doua microfoane si locasul pentru S-Pen. Pe acest model s-a renuntat la portul micro-USB 3.0 din motive inca necunoscute de mine, dar nu cred ca este un downgrade. Poate ca transferul de date era mai rapid, dar incarcarea se facea la fel. Si cred eu ca din cauza costurilor au decis sa se intoarca pe clasicul micro USB 2.0.
O diferenta foarte mica fata de Note 3 este ca marginile acestui telefon nu mai sunt inaltate. In trecut, la Note 3, marginile ecranului erau usor inaltate pentru a proteja ecranul atunci cand il pui cu el jos. Acum nu mai este asa. Pe partea frontala este sticla de sus pana jos, iar marginile sunt perfect netedete. Continuam cu partea frontala si descoperim in zona difuzorului pentru convorbiri 2 senzori pentru luminozitate si proximitate, iar langa ei camera de 3.7 MP.
O alta grupa de senzori gasim si pe partea din spate a telefonului, sub camera de 16 MP. Aici se afla senzorul pentru puls, senzorul laser pentru masurarea oxigenului din sange si senzorul UV. Despre ei o sa vorbim putin mai tarziu la sectiune software. Ca o concluzie asupra design-ului, Note 4 masoara 8.5 mm grosime si cantareste doar 176 de grame. Este usor de manevrat in ciuda ecranului de 5.7 inch si mereu iti da impresia de telefon premium, bine construit si rezisent.
Specificatii
Specificatii
Platforma: Exynos 5433/Qualcomm Snapdragon 805
Procesor: Quad-core 1.3 GHz Cortex-A53 si Quad-core 1.9 GHz Cortex-A57/Quad-core 2.7 GHz Krait 450
GPU: Mali-T760/Adreno 420
Memorie interna: 32 GB, extensibila cu slot microSD pana la 128 GB
RAM: 3 GB
Ecran: 5.7 inch, Super AMOLED, rezolutie 1440 x 2560 ~515 PPI,
Camera: 16MP, stabilizare optica, Dual Shot, inregistrare video si foto simultana, autofocus, LED flash, Geo-tagging, touch focus, face/smile detection, HDR, panorama, filmare Full HD cu 60FPS, 2K la 30 FPS si 4K la 30 FPS. Camera frontala de 3.7 MP, filmeaza Full HD.
Conectivitate: Wi-Fi, GPS, A-GPS, Bluetooth 4.0, NFC, infrarosu, jack audio, LTE
Baterie: 3220 mAh
OS: Android 4.4.4
Dimensiuni si greutate: 153.5 x 78.6 x 8.5 mm , 176 de grame
Procesor: Quad-core 1.3 GHz Cortex-A53 si Quad-core 1.9 GHz Cortex-A57/Quad-core 2.7 GHz Krait 450
GPU: Mali-T760/Adreno 420
Memorie interna: 32 GB, extensibila cu slot microSD pana la 128 GB
RAM: 3 GB
Ecran: 5.7 inch, Super AMOLED, rezolutie 1440 x 2560 ~515 PPI,
Camera: 16MP, stabilizare optica, Dual Shot, inregistrare video si foto simultana, autofocus, LED flash, Geo-tagging, touch focus, face/smile detection, HDR, panorama, filmare Full HD cu 60FPS, 2K la 30 FPS si 4K la 30 FPS. Camera frontala de 3.7 MP, filmeaza Full HD.
Conectivitate: Wi-Fi, GPS, A-GPS, Bluetooth 4.0, NFC, infrarosu, jack audio, LTE
Baterie: 3220 mAh
OS: Android 4.4.4
Dimensiuni si greutate: 153.5 x 78.6 x 8.5 mm , 176 de grame
Ecran, difuzor, camera
Ecranul este un superb Super AMOLED de 5.7 inch si rezolutie 2K adica 1440 x 2560 pixeli. Luminozitatea acestuia este cea mai mare dintre toate telefoanele facute pana acum. A doborat orice record in materie de unitati lux. Plaja de luminozitate este si ea foarte generoasa, iar in casa, la nivelul minim, abia daca mai poti descifra ceva. Display-ul aproape se stinge. Culorile sunt afisate putin suprasaturate, dar asta este ceva normal pentru telefoanele din Asia. Contrastul se ridica si el la asteptarile cuvenite si pot spune cu mana pe inima ca acest display este cel mai bun la ora actuala, depasind ecranul lui LG G3 si al lui iPhone 6 ca luminozitate, dar si la alte capitole precum claritate, contrast, rezolutie, unghiuri de vizualizare si vizibilitate sporita in bataia directa a soarelui.
Difuzorul este doar meh. Nimic impresionant. Se aude tare, se aude clar, dar nimic iesit din comun. Mai multe as avea de zis pe partea de acustica externa, adica folosind o pereche de casti. Ai parte un egalizator si cateva moduri presetate, nimic mai mult. Iar sunetul scos este usor metalic si va dura ceva timp pana te vei prinde care este smecheria cu respectivul egalizator, pentru ca de multe ori face parca opusul.
Camera este o surpriza uriasa. La cei 16 MP ai sai nu este cea mai mare, dar este printre cele mai bune. Fata de Note 3 nu este o diferenta atat de vizibila pe partea foto, dar este cu mult peste camera lui G3, iPhone 6/6 Plus sau HTC One M8. Printre cele mai importante setari as putea enumera functia de Dual Shot, HDR Live, adica vezi direct pe ecran, live, cum arata cu HDR activat atat in modul foto cat si video. Si o alta functie deosebita, probabil foarte populara in Asia, este cea de panorama selfie. Poti face o mini panorama cu camera frontala astfel incat sa iti surprinzi toti prietenii.
Alte setari includ valoare de expunere, setari ISO, balans de alb, moduri de masurare, stabilizare optica, control vocal si geo etichetare. Insa, in modurile de filmare 2K si 4K unele functii nu sunt active si nu se pot folosi. De ex functia de HDR este dezactivata, efectele speciale nu se pot folosi, de asemenea nu se poate folosi functia de camera duala si nici fotografierea in timpul filmarii nu este posibila.
Sistem de operare, aplicatii si utilizare
Sistem de operare, aplicatii si utilizare
Sistemul de operare este Android 4.4.4 customizat de interfata TouchWiz. Dar aflati ca Note 4 este pregatit pentru Android 5.0 Lollipop. Interfata TouchWiz parca a fost usor modificata fata de Note 3, iar acum se misca mai repede, este mai fluida si mai aratoasa. Trebuie sa ai un ochi bine format sau sa fi un adevarat fan Samsung sa observi toate diferetele, unele chiar minore. Trecand peste interfata, Note 4 vine deja cu o suita de aplicatii utile deja instalate: Facebook, Messenger, Pages Manager, Smart Remote, PEN UP, Evernote, Dropbox, Flipboard, Instagram si WhatsApp.
Cea mai importanta aplicatia este S-Health. Aplicatia de sanatate a celor de la Samsung este mai bine construita si gasim acum functii noi. Prima data cand intri in ea o sa iti faci un profil unde iti introduci datele corporale. Dupa care incepi activitatile fizice. Ai in partea stanga un meniu unde gasesti toate functiile de care ai nevoie: pedometru, antrenament, puls, alimente, somn, greutate si acces la senzorii UV, cardiac sau SpO2.
Aplicatia este foarte utila pentru cei care fac sport. Iti arata cati pasi ai facut, te motiveaza prin mesaje sa faci sport si te avertizeaza cand ai fost prea lenes. Iti monitorizeaza gradul de stres, pulsul, caloriile consumate si nivelul de oxigen din sange, toate acestea fiind prezentate sub forma unor grafice usor de inteles.
Trecand mai departe, Note 4 se descurca mai bine in multitasking. Cateva aplicatii suporta functia de “ferestre multiple”, adica poti face doua lucruri in acelasi timp. Poti deschide aplicatia de mail dar in acelasi timp poti naviga si pe Chrome. Acest lucru se poate face cu toate aplicatiile de la Google, de la calendar pana la Youtube. Era frumos sa poti face acelasi lucru si cu alte aplicatii care nu tin neaparat de Google.
A ramas neschimbata de la Note 3. Poti crea felicitari, lua notite sau poti doar sa te distrezi.
A ramas neschimbata de la Note 3. Poti crea felicitari, lua notite sau poti doar sa te distrezi.
La capitolul miscari si gesturi, Note 4 a fost castrat. Daca la Note 3 aveai o multime de gesturi pe care puteati sa le faci, acum, pe Note 4, lucrurise s-au mai calmat. Nu mai poti trece prin melodii sau poze trecand cu mana peste ecran si nici nu mai poti face scroll miscand din cap. In schimb poti raspunde la apeluri ducand telefonul la ureche sau poti pune melodia pe pauza intorcand telefonul. Doar functia de ecran activ la detectarea ochilor a ramas
La capitolul functii interesante doar de senzorul de amprente mai putem vorbi. Poti stoca pana la 3 amprente si puteti sa va conectati pe net, sa verificati contul Samsung sa platiti prin PayPal folosing amprenta. Doar ca trebuie sa fiti foarte precisi atunci cand puneti degetul pe buton pentru ca nu de fiecare data o sa va detecteze amprenta.
Autonomie
Ma asteptam la o autonomie slaba de aproximtiv 4-5 ore exact ca la LG G3, lucru datorat ecranului mare si a rezolutiei uriase care are nevoie de o iluminare puternica. Ei bine am fost extrem de multumit de autonomie. Aflati ca intr-un regim de utilizare normal vei prinde fara probleme o zi de utilizare. De dimineata de la ora 8:00 pana seara la ora 22:00, aprope de fiecare data mai ramaneam cu 30% baterie si il puneam la incarcat a doua zi dimineata. De ce nu il puneam seara pentru siguranta? Pentru ca telefonul se incarca extrem de repede. In 15 minute telefonul ajunge pana la 50% si pot sa il iau cu mine si sa il incarc la serviciu.
Intr-un regim de utilizare mai intens, asta constand sa dau luminozitatea la maxim si sa urmaresc filme pe Youtube si sa rulez diverse jocuri, bateria rezista in jur de 7-8 ore, deci mai bine ca la LG G3. Acest lucru este de apreciat din moment ce telefonul de fata este foarte performant si are un ecran luminos.
Ca o concluzie generala, Note 4 este un monstru castrat. De ce spun asta? Fata de Note 3 are mai putine functii, dar este usor mai puternic. Are un procesor mai rapid, un ecran bun, cel mai bun de pe piata chiar, o interfata usor modificata si o autonomie neasteptat de buna pentru un astfel de device. Dar pe partea software functiile au scazut. De la gesturi si pana la modurile de personalizare, Note 4 a fost putin castrat, dar tin sa cred ca acele functii nu prea erau folosite si Samsung a decis sa renunte la ele.
Tutorial semnat de http://www.arenait.net
Ca o concluzie generala, Note 4 este un monstru castrat. De ce spun asta? Fata de Note 3 are mai putine functii, dar este usor mai puternic. Are un procesor mai rapid, un ecran bun, cel mai bun de pe piata chiar, o interfata usor modificata si o autonomie neasteptat de buna pentru un astfel de device. Dar pe partea software functiile au scazut. De la gesturi si pana la modurile de personalizare, Note 4 a fost putin castrat, dar tin sa cred ca acele functii nu prea erau folosite si Samsung a decis sa renunte la ele.
Tutorial semnat de http://www.arenait.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu